Corina over Briedis

Corina Schenk, grondlegger en bestuurder, over haar missie met Briedis


“Kinderen van alle leeftijden moeten zich veilig kunnen hechten en opgroeien en hebben recht op bescherming als dat nodig is. Zeker als een jeugdbeschermer betrokken raakt verdient ieder kind iemand die hen met raad, daad en praktische wijsheid bijstaat. Iemand die daar vol voor kan gaan en daar ook trouw aan is. Die kinderen laat merken dat ze gezien zijn in hun moeite en helpt de situatie weer zo snel mogelijk in veiliger banen te leiden.

Wat mij betreft is hoe een jeugdbeschermer zijn/haar werk doet van kritiek belang voor een succesvolle uitkomst van het jeugdhulptraject. Ik geloof ook dat de organisatie waar de jeugdbeschermer voor werkt hier te allen tijde ondersteunend aan moet zijn, niet leidend.

Ik ben grondlegger van Briedis Jeugdbeschermers. Na de middelbare school studeerde ik hbo Jeugdwelzijnswerk (nu SPH). In 2014 ben ik afgestudeerd als bedrijfskundige aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Als kind kende ik, achteraf gezien, de moeite waar het hier soms over gaat. Ik wist niet dat het eigenlijk ook anders had gekund of had gemoeten. 'Jij maakt van je pijn je passie" zei laatst iemand tegen mij. En dat vond ik wel goed gezegd.

Die passie is er zeker ook voor mijn vak. Het puzzelen met organiseervragen waarbij alles met alles te maken heeft. Mijn motto is dan: doorzie de complexiteit van een systeem, maar durf het tegelijkertijd simpel te houden. Besef dat in het grotere geheel, of je nu professional bent of bestuurder, kleine acties en veranderingen grootse gevolgen kunnen hebben. Als ondernemer zie ik vaak nieuwe mogelijkheden. Mijn voornaamste kracht ligt in het zetten van de eerste concrete stappen. Dat doe ik nooit alleen, maar altijd door het bij elkaar brengen van de juiste mensen.

Ik kijk graag mee vanuit het primaire proces en wat daar de bedoeling is. Wie wordt waardoor goed geholpen? Wat is effectief en efficiënt? Wat voegt écht waarde toe, of kan juist prima worden weggelaten? Wat spreken we af en hoe houden we elkaar daar aan? Vanzelfsprekend ga ik ervan uit dat goeie professionals hun vak verstaan. Daar ga ik niet over en zal ik volledig op vertrouwen. Al deze aspecten zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden en leveren samen voor iedereen betekenisvol werk op. En daadwerkelijk beter geholpen kinderen en hun ouders natuurlijk.